pääkirjoitus

Kuumenee, kuumenee

Elämä on yllätyksiä täynnä: yhtäkkiä edessäni on viimeinen pääkirjoitukseni Työeläke-lehteen. Se on tietenkin minulle iso asia, mutta häviää kirkkaasti suurien ja kaikkia koskettavien keskusteluteemojen jalkoihin. Ne ovat päässeet osin yllättämään ainakin minut.

En muista omalta työeläkeuraltani yhtään sellaista vaihetta, että tulevaisuutta koskevissa keskusteluihin olisi vakavissaan nostettu mahdollisuus kajota maksussa oleviin eläkkeisiin. Toki aihe on välähdellyt silloin tällöin, mutta ei kuitenkaan niin tiheään tahtiin kuin viime aikoina.

Työeläkevarat ja eläkkeiden rahoitus -kirja ilmestyi alkuvuodesta. Se on toiminut yhtenä kimmokkeena eläkkeiden koskemattomuutta kyseenalaistavalle keskustelulle. Eläketurvakeskuksen julkaisema teos on artikkeli­kokoelma, josta löytyy myös erilaisia tulevaisuusskenaarioita.

Mitään ehdotuksia tai esityksiä kirja ei kuitenkaan tee, ei myöskään Eläketurvakeskus.

Keskustelu sinänsä on tervetullutta. Alentunut syntyvyys muodostaa herkän maaperän monenlaisille pohdinnoille. Tähän mennessä eläkkeiden joustamiseen liittyvät ideoinnit ovat törmänneet työeläkkeiden nauttimaan perustuslain vahvaan suojaan. Se on noussut eteen kuin seinä, ja kun juridisista asioista puhutaan, saa seinä ollakin vahvaa betonia.

Lähestyvät eduskuntavaalit nostavat myös debattikierroksia. Tähän mennessä ne ovat kanavoineet luovuutta lähinnä toiseen suuntaan eli eläkkeiden korottamiseen. Jos kansalaisille tulee tutuksi jokin eläketermi, niin se on taatusti­ indeksi.

Maaliskuussa julkaistava eläkkeiden pitkän aikavälin ennuste laskeutuu sekin keskelle viritettyyn ilmapiiriin. Uusien väestöennusteiden ja tulevien sijoitusnäkymien yhdistelmä on kieltämättä enemmän kuin kiinnostava. Yhtäkkiä työeläkealalla puhutaan oman substanssin lisäksi maahanmuutosta, vauvapulasta ja talouden ylikuumenemisesta.

Perustavanlaatuisia kysymyksiä siis ilma tiheänä. Ja kun tähän lisää vielä sosiaaliturvan uudistamishankkeen, niin varmaa on, että Työeläke-lehdellä riittää raportoitavaa vastedeskin.

Olen saanut tehdä pitkän ja antoisan matkan tämän lehden sivuilla ja sen siivellä. Kiitos kaunis teille lukijoille!

Jk. Tämä lehti lähti painoon viimeisenä työpäivänäni Eläketurvakeskuksessa. Kun lehti ilmestyy, työskentelen jo muualla. Työeläkeala pysyy kuitenkin käden ulottuvilla, joten yhteistyömme jatkukoon!

Kati Kalliomäki

Päätoimittaja

Twitter: @KatiKalliomaki

Kannen kuva:

Vesa Laitinen