TAPASIMME Carl Pettersonin

Carl Pettersson uskoo pienten yritysten voimaan. Veritakselle avautuu markkinarako pienten ja keskisuurten parissa ja se luottaa pärjäävänsä isojen toimijoiden rinnalla huolellisesti mietityllä asiakasnäkökulmallaan.
Carl Pettersson uskoo pienten yritysten voimaan. Veritakselle avautuu markkinarako pienten ja keskisuurten parissa ja se luottaa pärjäävänsä isojen toimijoiden rinnalla huolellisesti mietityllä asiakasnäkökulmallaan.

Veritas Eläkevakuutuksen toimitusjohtaja:

Tunnemme

asiakkaamme

Pankkimaailman liiketoimintaympäristöstä työeläkeyhtiö Veritakseen siirtynyt Carl (Calle) Pettersson on laittanut asiakasorganisaation ­uuteen kuosiin.

teksti Anne Iivonen | kuvat Karoliina Paatos

Pettersson ottaa kontaktia sukkelasti ja katsoo raikkaalla katseella suoraan silmiin. Carl Pettersson on johtanut puolisen vuotta työeläkeyhtiö Veritasta. Hän on taustaltaan pankkiiri, tuli Aktia-pankista ja pitää tärkeänä, että yhteistyökumppanien myyntiverkosto toimi ja niveltyy hyvin yhtiön asiakastoimintojen kokokuvaan.

Pienyritysten tarpeet Veritaksen toimitusjohtaja tuntee hyvin. Veritas profiloituu vakavaraisena turkulaisena eläkeyhtiönä, jonka vakuutuskanta muodostuu enimmäkseen pienistä yrittäjävetoisten yrityksistä ja pkt-yrityksistä.

– Yrittäjä tekee paperityöt itse yleensä iltaisin ja viikonloppuisin. Ei yrittäjillä ole hr-osaajia tai taloushallinnon ammattilaisia erikseen palkkalistoillaan.

– Siksi on tärkeää, että me osaamme palvella hänen tarpeitaan parhaalla mahdollisella tavalla. Se tarkoittaa hyviä online-palveluja sähköisesti, mutta myös nimettyä tuttu yhdyshenkilöä, jonka kanssa yrittäjä saa puhutuksi häntä askarruttavat asiat, Pettersson sanoo.

Kumppanuuksia kilpailukentällä

Työeläkeyhtiöt niin kuin pankkisektorikin ovat lyöttäytyneet kumppanuuteen ja löytäneet aisaparin toisistaan vetämiensä vankkureiden eteen. Ilmarinen ja OP muodostavat myyntiverkoston, Varman yhteistyö nojaa Nordeaan ja Elo kytkeytyy kiinteästi Lähi-Tapiolaan.

Veritaksen asiakasverkoston taustalla ovat muun muassa Pohjantähti, Folksam, Handelsbanken sekä Aktia-pankki.

– Meidän palvelut ja toimintatavat on suunnattu pienyrityksille. Toimimme itsenäisten toimijoiden kanssa, mikä selkeyttää asioiden päättämistä ja löydämme suoraan maksavalle asiakkaallemme parhaiten sopivan ratkaisun, Pettersson luonnehtii kumppanuuksia.

Neljä yhtiötä manner-Suomessa

Veritas on yksi neljästä manner-Suomessa toimivasta työeläkeyhtiöstä. Eläkejärjestelmän hajautus on Pettersonille tärkeä vaalittavaksi, kuin sylilapsi. Yksityisellä puolella toimii viimeisimmän fuusion eli Ilmarisen ja Eteran yhdistymisen jälkeen vain viisi työeläkeyhtiötä, joista Alandia toimii Ahvenanmaalla.

– Olemme 10–15 kertaa pienempiä kuin ne kolme isoa: Ilmarinen, Varma ja Elo. Palvelutarjonta ja asiakaskohtaamisen osaaminen on suunnattu Veritaksessa yrittäjävetoisiin asiakkaisiin.

Pettersson toteaa, että riskienhallinnan näkökulmasta pienten ja keskisuurten toimijoiden vakuuttajana riskit ovat paremmin hallittavia, kuin harvojen isojen mega-asiakkuuksien varaan rakentuva toiminta.

– Toisiin kuin yleisesti luullaan, Veritaksen asiakaskunnasta valtaosa on suomenkielisiä. Olemme profiloituneet riippumatta maantieteellisestä alueesta pienten ja keskisuurten yritysten vakuuttajana.

Eläkejärjestelmän hajautus on toiminut Petterssonin mukaan hyvin; ja sitä tarvitaan yhä.

– Hajautus pitää eläkejärjestelmän kilpailtuna, tehokkaana ja tasoittaa riskejä, Pettersson sanoo.

Yrittäjien tarpeita palvelemaan Veritas uudisti tämän vuoden alussa organisaatiotaan. Se ryhmitti myynnin ja vakuuttamisen toiminnot asiakkuusjohtaja Mika Paanasen vetämän yksikön tulosvastuulle.

Ilmarisesta Veritakseen siirtynyt Paananen luo toimintamallia, jossa yritysvetoisten asiakkaiden tarpeet tunnistetaan huolellisesti ja tuloshakuisesti.

– Yksikön noin 40 työntekijää työskentelevät asiakasrajapinnassa ja kohtaavat ne asiakkaita askarruttavat kysymykset ja tarpeet, joihin tuomme ratkaisuja yhdessä asiakkaan kanssa keskustellen, toimitusjohtaja Pettersson kuvaa.

Juuret vahvasti Turussa

Yhtiön pääkonttori sijaitsee Turussa Olavinkadulla­, mutta kiihkeässä pääkaupungin sykkeessä Manner­heimintiellä sijaitsee Veritaksen Helsingin toimi­tilat.

Toimitusjohtaja Carl Pettersson irtautuu Erottajalta vähintään kolmena päivänä viikossa ja kohtaa pääkonttorissa henkilöstöä ja asiakkaita kasvotusten.

– Turun toimistopäivät joskus venyvät pitkiksi, mutta muutoin pyrin suoriutumaan työpäivistä normaalina työaikana. Kosteiden kokkareiden aika on yrityskontakteissa mennyt ohi. Arkeamme kotona pitää pystyssä 6-vuotiaan lapsen rytmittävä perhe-elämä, hän sanoo.

Kieli vaihtuu sujuvasti

Veritaksen vakuutusasiakkaista kaksi kolmesta on suomenkielisiä. Ja toisin kuin yleensä oletetaan: vain kolmannes ruotsinkielisiä. Kuitenkin toimitusjohtajan luottamustoimissa ruotsinkieliset yhteisöt ja yritykset kuten Folksam Vahinkovakuutus, Förlags Ab Sydvästkusten, Stiftelsen Arcada, Aktia Oyj ovat edustettuina.

Pettersson ei korosta ruotsinkielistä osaa erityisesti, vaikka se vanha asiakaskunnan kivijalka onkin. Fokus on suunnattu eteen päin katsovien pienyritysten tarpeisin. Siinä eivät kielikysymykset ole määräävinä.

– Veritas palvelee koko palvelutarjonnallaan myös englanniksi, siitä meillä on myös hyvää kokemusta. Asiakas valitsee tavan toimia aina omien tarpeidensa mukaisesti.

Pettersson puhuu vuolaasti asiakkaan odotusten ymmärtämisestä. Musiikkimiehenä hän ymmärtää, mihin koko orkesterin hyvä yhteispeli johtaa: jäljittelemättömään ja aitoon soundiin.

KUKA?

Carl Pettersson

Ikä: 38-vuotias

Työ: toimitusjohtaja Veritas Eläkevakuutuksessa 1.9.2017 alkaen

Koulutus: kauppatieteiden kandidaatti, MBA

Perhe: puoliso ja alle kouluikäinen lapsia, asuu Töölössä Helsingissä, käy työssä Turussa,

Harrastukset: lenkkeily ja laskettelu, harmonikan ja pianon soitto.

Toimimme itsenäisten toimijoiden kanssa, mikä selkeyttää asioiden päättämistä.

Carl Pettersson, Veritas