pääkirjoitus

Naapurissa pestään pyykkiä

Miten ne tuosta voivat selvitä? Siis ruotsalaiset.

Kun tämän lehden juttua Ruotsin eläkepuhalluksista ryhtyy lukemaan, voi äkkiseltään luulla joutuneensa taloustrillerin sivuille. Tavallisilta ruotsalaisilta on udeltu lakisääteisen eläkkeen hoitoon tarkoitettuja tunnuksia, ja heidän eläkesijoituksiaan on siirrelty luvatta omiin rahastoihin. Soittajat ovat esiintyneet viranomaisina ja esittäneet valheellista tietoa sijoituksista.

Karskiin kuvaan kuuluu, että sijoituksia on sekä sulanut lätäköiksi maailman merille että valunut rahaston omistajien luksuselämään. Tapahtumat ovat ennenkuulumattomia.

Huijaukset ovat kohdistuneet yli 150 000 ruotsalaiseen. Siitä huolimatta Ruotsissa ei ole käynnissä mellakkaa eikä kansan turvallisuuden tai luottamuksen tunne ole järin järkkynyt.

Valvovan viranomaisen nopea toiminta ja joutuisa lainsäädännön parantaminen ovat varmaankin yksi syy, miksi naapurimaassa vallitsee edelleen rauhallinen tunnelma. Skandaali on ollut paljon mediassa, ja siihen joutuneet vastuulliset viranomaiset ovat antaneet kasvonsa ja äänensä näkyä.

Julkisuus ja epäkohtien puiminen koetaan yleensä epämiellyttäväksi. Kun valokeila jonnekin osoittaa, pyritään mieluusti rimpuilemaan sen ulkopuolelle.

Voin laittaa pääni pantiksi, ettei Ruotsissakaan tilanne ole ollut miellyttävä esimerkiksi eläkeviranomaisen tai finanssivalvonnan mielestä – kaukana siitä – mutta valokeilassa on seisty ja asiaa käsitelty niin ryhdikkäästi kuin se ylipäätään on mahdollista.

Vertailua Suomen ja Ruotsin välillä on tällä kertaa hedelmätöntä tehdä, sillä meillä ei yksinkertaisesti ole jouduttu vastaavanlaiseen tilanteeseen. Suomen lakisääteisessä työeläkejärjestelmässä täysin samanlaista petosta ei edes pystyisi tapahtumaan.

Vaikka kiitellyn sijoittamisvapauden ruotsalaisille antanut rahastoeläke on mahdollistanut laajamittaisen huijauk­sen, ei itse järjestelmä ole kuitenkaan syyllinen. Rikos on aina rikos.

Miksi kaiken tämän jälkeen uskallan väittää, että naapurissa näytetään selviävän tästä eläkeskandaalista? Siksi, että siellä pestään likapyykkiä tarmokkaasti päivänvalossa. Kateeksi ei käy, mutta aina voi toivottaa voimia, onnea ja menestystä.

Kati Kalliomäki

päätoimittaja Työeläke-lehti.fi

Digilehti: työeläke-lehti.fi

Twitter: @KatiKalliomaki