ARJESSA Asiakasta auttamassa

Simon Hengchen kävi IHH-palvelupisteellä hoitamassa viranomaisasiat kuntoon. Anna-Stina Toivonen neuvoi eläkeasioissa.
Simon Hengchen kävi IHH-palvelupisteellä hoitamassa viranomaisasiat kuntoon. Anna-Stina Toivonen neuvoi eläkeasioissa.

International House Helsinki

Palvelut saman

katon alta

Simon Hengchen (29) on muuttanut edellisenä päivänä Belgiasta Suomeen. International House Helsinkiin (IHH) hän tulee hoitamaan viranomaisasiat saman tien kuntoon.

teksti verneri aalto | kuvat vesa laitinen

Eläketurvakeskuksen kouluttaja Anna-Stina Toivonen neuvoo työeläkeasioissa kokenein ottein, sujuvasti ja rennosti. Hän kertoo Simon Hengchenille, että työeläkeotteen voi tarkistaa verkosta ja työeläkkeen hakea aikanaan Suomesta, vaikka työelämän pyörteet veisivätkin toiselle puolelle maapalloa.

Simon naurahtaa heidän tarkistaessaan eläkeikää: siihen on vielä aikaa!

Toivonen kertoo Hengchenin olevan tyypillinen International House Helsingin asiakas.

Monet Eläketurvakeskuksen pisteellä asioivat ovat jo tehneet töitä Suomessa. Heidän kanssaan on tarkistettu työeläkeotetta yhdessä ja useassa maassa työskentelevien kanssa selvitetty, missä maassa eläkevakuuttaminen hoidetaan ja mistä voi työuran päätteeksi hakea eläkettä.

Viranomaiskammo hälvenee

IHH on ollut auki joulukuusta lähtien. Eläketurvakeskuksen palvelupisteellä asiakkaita on käynyt muutamia päivässä. Vaikka asiakkaita ei ole vielä kertynyt jonoksi asti, heiltä saatu palaute on ollut erittäin positiivista.

Moni kertoo kokeneensa asioimisen IHH:ssa sujuvaksi ja rennoksi. Sanoja, joilla viranomaisasiointia ei perinteisesti ole kuvailtu.

Anna-Stinan mieleen ovat erityisesti painuneet nuoret ranskalaisnaiset, jotka olivat työskennelleet jo jonkin aikaa Suomessa. He eivät aluksi millään meinanneet uskoa, että työeläke maksetaan aikanaan myös Suomen ulkopuolelle, mutta yllättyivät lopulta iloisesti saadessaan tietää työeläkkeen kulkevan mukana maailmalla.

– Parasta on, kun viranomaisiin epäilevästi suhtautuva asiakas ymmärtää, että asioita hoidetaan hänen parhaakseen ja voitan heidän luottamuksen puolelleni. Silloin olen onnistunut työssäni, kuvailee Anna-Stina Toivonen.

Eläketurvakeskuksen Anna-Stina Toivonen palvelee asiakkaita kokemuksen tuomalla varmuudella.

Parasta on, kun asiakas ymmärtää, että asioita hoidetaan hänen parhaakseen.

Anna-Stina Toivonen, kouluttaja

MIKÄ?

International House Helsinki

Pääkaupunkiseudulle tulleille maahanmuuttajille tarkoitettu ­palvelupiste.

Palveluitaan tarjoavat Eläketurvakeskus, Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari, Kela, SAK:n maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta, Uudenmaan maistraatti, Uudenmaan ­TE-toimisto ja Verohallinto.

Avasi ovensa asiakkaille joulukuussa 2017.