kirja kolahti

Start-up pöhinää ja talouslegendoja

Uudistusten vauhdissa kirjat suovat tovin tarkastella asioita pidemmässä ­aikajänteessä, kertoo Arek Oy:n Matti Ylilammi. Hän esittelee suosikkikirjansa.

Tarttuvaa pöhinää innovaatioista

Eric Riesin Lean Startup – kokeilukulttuurin käsikirja on uusimpana yöpöydälläni. Kysymys on siitä, kuinka jatkuvan innovoinnin avulla luodaan onnistuneempaa liiketoimintaa.

Kirja uppoutuu start up -yritysten ihanaan pöhinään ja opettaa sen maailman terminologiaa (ja tässä tapauksessa vielä suomeksi käännettynä).

Amerikkalaista pöhinää onkin sitten vaikeampi kääntää suomeksi luomatta ajoittain hieman läpinäkyvän ylipuhuvia lausumia. Ameriikassa kun tavalliset suomalaisten laatusanojen käännökset eivät tunnu missään: liian vaatimattomia. Kannattaa lukea.

Eric Ries: Lean Startup (LavasDesign, 2016)

Spokesmanin innostuksella

Saku Tuomisen teos, joka on myös e-kirjana saatavana on kirja siitä, mikä on oikeasti hyödyllistä innovointia. Siihen viittaa myös kirjan alaotsikko: arkisen luovuuden ylistys. Teeveestä tuttu Tuominen on innostava ja suosittu puhuja eri tilaisuuksissa. Kirja syventää hienolla tavalla hänen spokesmanin rooliaan.

Olen viehättynyt sähköisiin kirjoihin, kun ne ovat yleistyneet nyt myös kirjastoissa. Valikoima on toki vielä suppea vaikka kasvaa hyvää vauhtia. Kotimaiset tietokirjat ovat kiinnostavia ja ne tulevat luettaviksi riittävän nopeasti. Kirjastolainattu -eKirja palautuu vielä automaattisesti kirjastoon.

Saku Tuominen: Luova järkevyys (Otava, 2015)

Viileydellä Koneen herrasta

Koneen herrasta ja Herlinin suvun edustajista on kirjoitettu paljon. Nyt puhuu ammattijohtaja Matti Alahuhta, jolla on Nokia- tausta.

Kokemuksia ja näkemyksiä johtamisesta Koneen ja Nokian vuosilta on kosolti, mutta Koneen pomon kirja jättää minut hieman kylmäksi. Kirkas suunta ja ihmisten voima jäävät näyttäytymättä. Jotenkin tuntuu, että asioita jää tässä konepellin alle – kaikkea ei kerrota.

Kirja on laadittu tyylikkäästi itseä ruoskien, ja onnistumiset tuodaan vahvasti faktoina pöytään. Näin lukijalle ei jää epäselväksi miten asiassa lopulta kävi. Sopii johtamisesta kiinnostuneille.

Matti Alahuhta: Johtajuus (Docendo, 2015)

Kultasormi Nalle Wahlroos

Käsissäni on Helsingin Sanomien toimittajan Tuomo Pietiläisen professorina ollessa yhdessä oppilaittensa kanssa laatima kirja koko kansan Nallesta. Kirja Wahlroosista kannattaa lukea.

Minut yllätti kirjan neutraali ote asiaan. Tekijät ovat pyrkineet löytämään kaiken mahdollisen saatavilla olevan tiedon kirjan päähenkilöstä. Epävirallisen elämäkerran analyysit ovat kuitenkin harkiten kirjoitettuja ja analyysit huolellisia.

Kirja kertoo miehestä, joka nousi tavallisesta kansalaisesta patruunaksi ja talousvaikuttajaksi. Wahlroosilla on Midaksen kultainen sormi, joka tuntuu muuttavan kaiken kullaksi.

Tuomo Pietiläinen & ryhmä: Wahlroo$ (Into, 2013)

Kirjasuosikkinsa esittelee Matti Ylilammi Arekista.

Kuka?

Matti Ylilammi

Ikä: 58-vuotias

Koulutus: DI

Työ: toimitus­johtaja, Arek Oy

Lähellä sydäntä: faktat, tiede, talous

Aikoo lukea ­seuraavaksi: Ashlee Vance: ­Elon Musk, visionääri Teslan, SpaceX:n ja Solar Cityn takana.